Na świecie istnieje mnóstwo osób pijących herbatę. Anglicy jej picie mają zapisane w tradycji, a my Polacy pijemy ją do śniadania, kolacji, czy przy okazji ciasta. Istnieje kilkadziesiąt rodzajów herbat mniej, lub bardziej wartościowych.

Właściwości zielonej herbaty

zielona herbata matchaHerbatę możemy dostać w każdym sklepie spożywczym, herbaciarni, czy w internecie. Możemy się jej też napić w każdej kawiarni, restauracji, czy herbaciarni. Dostępne są w postaci liści, proszku i granulatu. Każda ma nieco inne właściwości i odmienny, specyficzny smak. Jedną z najzdrowszych jest zielona herbata matcha, która jest w postaci proszku, który daje intensywnie zielony kolor napoju. Posiada mnóstwo antyoksydantów, które pomagają nam walczyć z chorobami i wspomagają naszą odporność. Herbatę wsypuje się do filiżanki i zalewa przegotowaną wodą o temperaturze siedemdziesięciu, maksymalnie osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Wystarcza jedna łyżeczka herbaty, aby móc się cieszyć jej lekko cierpkim smakiem. Po około pół minuty zaparzania, napój jest gotowy do spożycia. Zielona herbata powstaje przez wysuszenie liści, a następnie dokładne ich zmielenie do postaci proszku. Posiada ona dużo więcej właściwości zdrowotnych niż zwykła, czarna herbata. Co ciekawe, jedna filiżanka herbaty matcha zawiera tyle samo kofeiny co ta sama ilość kawy, dlatego trzeba ją pić z umiarem. Możemy ją pić zamiast kawy i cieszyć się prozdrowotnymi składnikami. Jej picie wpływa na metabolizm, dlatego jest polecana osobom na diecie odchudzającej.

Jej forma jest łatwo przyswajalna i możemy ją w całości spożywać. Znajduje ona zastosowanie w kuchni i możemy taką herbatę dodać do jogurtu, smoothie, czy koktajlu. Najlepiej jest ją samą spożywać, jako wywar w filiżance, gdyż posiada wtedy wszystkie swoje właściwości.